Politik Samhälle Arbetsmarknad Entreprenör

RSS feed
 • Hjärna, hjärta och mage talar för rödgrön regering

  Postad den 26 February, 2010L-O PetterssonPolitik

  Varför ska Sverige byta regering? Det finns många skäl att alliansregeringen byts mot en rödgrön regering efter höstens val. Jag ska ge tre skäl utifrån hjärna, hjärta och mage att byta regering.

  Min hjärna säger mig att vi behöver en regering som sätter jobben främst. Alliansregeringen kom till makten med löften om att sätta jobben främst. I verkligheten har det blivit annorlunda. Utanförskapet har vuxit. Sysselsättningen står och stampar. Reinfeldt påstod nyligen att det blivit 100 000 fler jobb, men det visade sig vara lika fel som den regering han leder. Det är klokt med en regering som sätter jobben främst – därför en rödgrön regering.

  Mitt hjärta säger mig att vi ska ha en regering som ser till de som har en utsatt position i samhället. Dit hör de långtidssjuka. De har blivit nonchalant och okänsligt behandlade av den nuvarande regeringen. Det är känslomässigt riktigt att ha en regering som uppträder med empati – därför en rödgrön regering.

  Min mage säger mig att vi inte kan ha en näringsminister och vice statsminister som pratar mer än hon tänker. Att bli av med Maud Olofsson från regeringen är viktigt. Det är hälsosamt att få en regering med en näringsminister som är eftertänksam och klok – därför en rödgrön regering.

  Kommentera »

 • Hushållsnära tjänster – lyssna på facket

  Postad den 25 February, 2010L-O PetterssonArbetsmarknad, Politik

  I gårdagens SvD skrev två socialdemokrater, Mikael Damberg, ordförande i Stockholms läns partidistrikt, och Eva Nordmark, fd riksdagsledamot och idag ordförande för fackförbundet SKTF att skattesubventionen till hushållsnära tjänster skulle utvecklas: “Vi ser tydligt de välfärdspolitiska argumenten för en skattesubvention av hushållsnära tjänster. Istället för att avvecklas bör den nuvarande modellen reformeras så att den för en stark jämställdhets- och fördelningsprofil, där de hushållsnära tjänsterna blir en reell möjlighet även för fler barnfamiljer med normala inkomster.”

  Artikeln har gett upphov till såväl ryggmärgsreaktioner emot som mer eftertänksamma kommentarer.

  Själv tycker jag frågan förtjänar en rejäl debatt och utredning. Jag har tidigare pläderat för någon form av sänkt skatt för såväl hushållsnära som hantverkstjänster. Det är inte rimligt att den arbetsintensiva tjänstesektorn belastas med skatter som gör det omöjligt får vanligt folk att efterfråga dem.

  Historien är full av ironi i frågan. För inte så länge sedan var momsen på mat omkring dubbelt så hög som momsen på restaurangtjänster. Därefter kom skattereformen i början på 1990-talet. Det innebar att momsen var lika på alla varor och tjänster. Men i samband med krisbekämpning bestämde Göran Persson i en uppgörelse med Centern att momsen på mat skulle sänkas, samtidigt som restaurangtjänsterna skulle behålla sin 25-procentiga moms. Det stärkte inte precis arbetslinjen!

  För att utveckla tjänstesektorn, som kan bli en motor i en kommande sysselsättningsökning måste skatterna vara optimala. Det är inte en subvention att beskatta sektorn så att efterfrågan hålls uppe.

  Och lyssna gärna på vad de fackliga företrädarna tycker. Redan för drygt fyra år sedan skrev fyra fackliga ledare, bl.a. Fastighets ordförande, att “S måste ompröva inställningen till de hushållsnära tjänsterna“.

  1 Kommentar »