Politik Samhälle Arbetsmarknad Entreprenör

RSS feed
 • Vänster eller höger?

  Postat 2 October, 2009L-O PetterssonPolitik, Socialdemokrat

  De senaste veckorna har det hållits val i bl.a. Norge och Tyskland. I Norge sitter vänsterregeringen kvar. I Tyskland led SPD ett svårt nederlag och av allt att döma bildar kristdemokrater och liberaler ny regering.

  I svensk socialdemokrati har det lett till en diskussion om vilka slutsatser Socialdemokraterna ska välja. Företrädare för partivänstern pekar på erfarenheterna, se hur illa det går för SPD som samarbetet i regering med CDU och jämför med Arbeiderpartiet i Norge.

  Låt oss ändå ta en titt på utgångspunkterna.

  I Tyskland regerar CDU/CSU efter nio av tio val. Det var endast Gerhard Schröder som lyckades bilda regering med de gröna (trots att han helst ville regera med CDU). Men andra tyska kanslerer från SPD, Willy Brandt och Helmut Schmidt, ingick i storkoalitioner. Det var den enda möjligheten att komma till makten. Andra vägar gavs inte. Och det var först när man antagit Bad Godesberg-programmet, då man rensade ut planekonomin och marxistiskt bråte, som partiet blev regeringsfähigt.

  I Norge regerar Arbeiderpartiet med Senterpartiet, som alltså väljer en vänsterallians till skillnad från svensk Center som väljer högerallians, och Sosialistisk Venstre. Detta vänsterparti bildades 1975 och har ingen kommunistisk bakgrund, inga försyndelser i historien att göra upp med. Det kan jämföras med svensk vänster som är ett rakt led från gamla kommunistpartier och en partiledare som till för några år sedan kallade sig kommunist. I Norge röstar dessutom närmare hälften av de borgerliga väljarna på det främlingsfientliga Fremskrittspartiet. Bortsett från att det verkligen utgör en tydlig fiende så splittrar det dessutom borgerligheten.

  Jag tror det är vanskligt, för att uttrycka sig med en underdrift, att använda erfarenheterna från Norge och Tyskland som rättesnöre för svensk socialdemokrati.

  Det handlar heller inte om att anpassa sig till medelklassen genom att föra en borgerlig politik. Det handlar om att skapa en förnuftig politik som förmår att samla en stor del av medelklassen – det är grunden för att vinna val för socialdemokratin!

  Kommentera »

Lämna ett svar