Politik Samhälle Arbetsmarknad Entreprenör

RSS feed
 • Staten som ägare

  Postat 14 April, 2010L-O PetterssonPolitik

  Fyra ledamöter i Bertil Ohlininstitutets styrelse skriver på Dagens Industris debattsida att staten inte ska äga Vattenfall, Telia Sonera och Svenska Spel (finns inte på nätet). De tar sin utgångspunkt i Maud Olofssons uttalande 2003 att “företag som inte kan drivas utifrån ambitiösa miljömässiga och sociala riktlinjer bör säljas”.

  De fyra har nog missat ett och annat trots allt. Att Vattenfall inte skulle ha något att bidra till miljön beror främst på att det saknas ägardirektiv, något som Näringsdepartementet borde ha åstadkommit för länge sedan. Sannolikt lägger dock betydande meningsskiljaktigheter mellan olika departement hinder i vägen för sådana ägardirektiv.

  Svenska Spel har nyligen blivit utnämnt till världens mest ansvariga spelföretag. Bakom det ligger ett hårt arbete att driva sociala frågor. Att bedriva lönsam spelverksamhet är inte särskilt svårt. Det svåra är att göra det på rätt sätt, med socialt ansvar och genom att utveckla förnuftiga spelverktyg. Det gör Svenska Spel, men knappast i samma utsträckning privata spelföretag, vars enda intresse är högsta möjliga vinst.

  Problemet, kära Bertil Ohlininstitutsstyrelse, är inte det statliga ågandet – problemet är Maud Olofsson. Det är politiskt och kan åtgärdas i höstens val.

  Kommentera »

Lämna ett svar